Yoga cu Elia

Yoga cu Elia, la Salina Little Salt

 “Yoga chitta vritti nirodha” –  Yoga este incetarea activitatii automate a mintii. Patanjali

IMG-20240131-WA0007

Cadem in tentatia eficientei cand ne evaluam timpul pe care il petrecem cu noi insine. Uneori avem impresia ca mai bine faceam ceva prin casa, citeam o carte, vorbeam cu cineva, rezolvam ceva. Avem impresia ca valoarea timpului nostru depinde de eficienta sau utilitatea cu care il folosim. Excludem contemplarea la propria minte din categoria activitatilor benefice, ca si cand ar fi pierdere de timp.

Fiecare moment din viata noastra, fiecare gand si fiecare emotie sunt prilej de observare a propriei existente, a propriilor calitati, defecte, dorinte, frici, conditionari. Doar pastrand mereu aceasta atentie la prezent putem cu adevarat sa fim eficienti prin observarea totala a activitatilor si intelegerea cu detasare a motivatiilor si efectelor create de noi.

Numele meu este Elia Daniela si practic yoga de mai bine de 6 ani, iar in 2022 am devenit profesor Yoga 200h, acreditat Yoga Alliance – Yoga Teacher RYT®200 in cadrul scolii indiene Bindusar Yoga Rishikesh, sub indrumarea profesorului Mukesh Kothari. Am studiat filosofia Yoga, Ashtanga – Vinyasa Yoga, Hatha Yoga: Asanas – Variations/Modifications with body alignments, Pranayama – tehnici de respiratie, Kundalini Kriyas si diferite tipuri de meditatie, Anatomie & fiziologie – Injury prevention & management, Mantras & Healing si continui sa studieze aplicarea terapeutica a tehnicilor din Yoga.

Yoga este parte din viata. Face parte din noi, este natura noastra, iar eu imi propun, prin clasele pe care le predau, sa readuc in atentia practicantilor aceasta natura, pentru a redescoperi pacea, bucuria si echilibrul interior si a le reflecta in exterior, in tot ceea ce manifestam zi de zi.  La inceput doar mi-am urmat curiozitatea, iar dupa ceva timp de practica am inceput sa inteleg ca intuitia mea ma impinsese spre Yoga. Prin practica yoga am inceput sa-mi vindec corpul, sa-mi adun gandurile, sa invat sa fiu prezenta, sa ma bucur si sa gasesc timp pentru mine. Cu cat am intrat mai adanc in practica Yoga, am intele cum fiecare asana (postura) nu este despre sport, este despre starea noastra, despre blocaje, despre emotii, despre cum mintea noastra se aseaza sau se nelinisteste intr-o anumita postura.

Am invatat ca yoga nu este sport, nu este comparatie si competitie, nu este forta, musculatura, elasticitate. Yoga este detasare, este prezenta, este bucurie, energie, iubire, este despre noi – aici si acum.

M-am bucurat sa stiu ca pot sa practic yoga cu voi, sa invatam impreuna, sa ne bucuram de energia unei clase de yoga.

Clasele gandite de mine sunt pornite din propria experienta a modului in care practica m-a ajutat in deblocarea anumitor zone fizice din corp, iar prin aceasta practica ajutam si la echilibrarea centrilor energetici (Chakre) ceea ce ne aduce echilibru, prezenta, constientizare si bucurie.

Exemplu de clase (durata 75-90 minute)

  • Yoga for back pain release. Elibereaza-ti spatele de tensiune si rigiditate

Un corp relaxat este mai eficient, un corp energizat este mai productiv, un corp sanatos iti aduce echilibru. Petrecem multe ore pe zi stand doar in sezut sau doar in picioare, lucru care ne afecteaza postura. Pe termen lung, o postura incorecta vine cu dureri de spate, de articulatii sau chiar de cap, iar yoga combate aceste simptome si fortifica intreg organismul. Prin Yoga reconstruim conexiunile dintre creier si sistemul locomotor, astfel incat corpul se simte puternic, odihnit si vioi.

Clasa include asana, pranayama si pregatire pentru meditatie.

  • Echilibru prin Anahata Chakra. Chakra Anahata are ca aspecte principale dragostea si compasiunea. Anahata este responsabila de multe emotii: empatie, fericire, inocenta, compasiune, incredere, celebrare, gratitudine, unitate dar si emotii negative, precum tristete, singuratate, neincredere, mila, durere si disperare.

Aspectul spiritual al chakerei Anahata este acceptarea, pentru ca atata timp cat accepti persoana de langa tine, indiferent de ce emotii iti trezeste, nu poti decat s-o ierti si s-o iubesti.

Acceptarea contradictiilor vietii fara a te simti obligat sa le remediezi, reprezinta abilitatea de a accepta incertitudinile si misterul fara enervare si de a resimti concomitent placerea si suferinta. Findca in asta consta adevarata bogatie a vietii. Criteriul de evaluare a succesului ar trebui sa fie doar starea de pace sufleteasca si mentala.

La nivel fizic, practica in anahata ne ajuta sa scapam de problemele de circulatie, respiratie sau de durerile la nivelul umerilor si a cutiei toracice. Practica in anahata duce la o imbunatatire a sistemului imunitar si sanguin.

  • Destinere si relaxare Yoga: o clasa de yoga usoara, in care vom destinde corpul si vom observa cu atentie, ca un martor tacut si obiectiv, procesele mintii, detasandu-ne si restabilind calmul interior.
  • Ashtanga yoga flow – Ashtanga Yoga este un stil dinamic de yoga, care se foloseste de un flux constant de miscari si de o respiratie constienta pentru a trece dintr-o postura intr-alta. Alaturi de respiratie si de postura, stilul Ashtanga canalizeaza atentia intr-un singur punct, favorizand acel echilibru dintre stabilitate si suplete.

 

‘Lokah Samastah Sukhino Bhavantu’ – ‘May all beings everywhere be happy and free, and may the thoughts, words, and actions of my own life contribute in some way to that happiness and to that freedom for all.’

Namaste!